De historie van de Notekrakers

Van 1974 tot 2000
De Gouden Notekraker was van 1974 tot 2000 de muziekprijs van de grootste Nederlandse muzikantenvakbond, de Ntb. Met de prijs spraken musici van de vakgroep lichte muziek van de Ntb waardering uit voor het werk van collega’s vanwege “bijzondere verdiensten voor de ‘live’ uitgevoerde muziek’ in Nederland. Het onderstrepen van het belang van- en de promotie voor livemuziek was een belangrijke motivatie voor het opzetten van de Gouden Notekraker. Niet alleen omdat optredens werkgelegenheid voor musici opleveren, maar ook omdat het een bron is voor verdere artistieke ontwikkeling. De Gouden Notekrakers werden uitgereikt aan winnaars in meerdere muziekgenres. Onder de winnaars vinden we uiteenlopende namen als Jan Akkermans, Blöf, Harry Bannink en het Metropole Orkest.

Van 2000 tot nu
Na een pauze van 2000 tot 2006, werd de prijs in 2007 door NORMA voortgezet in de disciplines Muziek en Toneel. Sinds 2010 wordt de Gouden Notekraker georganiseerd in samenwerking met Sena. Aangeslotenen van NORMA en Sena bepaalden vanuit drie nominaties in beide categorieën de uiteindelijke winnaar. Vanaf 2011 werd de categorie Toneel vervangen door de categorie Televisie (voor prestaties van acteurs in een televisieserie).

Met ingang van 2015 is het format van de Gouden Notekraker vernieuwd. Om de aangeslotenen (de professionele musici en acteurs van Nederland) nog nadrukkelijker te laten bepalen wie zij de prijs willen toekennen zal dit jaar voor het eerst in twee ronden worden gestemd. Zowel de Zilveren als de Gouden Notekraker start met een longlist in de eerste stemmingsronde. Daaruit volgen voor de Gouden Notekraker drie genomineerden in de categorieën Muziek en Televisie. In de tweede stemmingsronde komt hier volgens de traditionele stemwijze een winnaar uit. De winnaars van de Zilveren Notekraker zijn de acteur en muzikant van de longlist die in de eerste stemmingsronde de meeste stemmen ontvangen.

In 2015 voor het eerst een Zilveren Notekraker
In 2015 reikten Sena en NORMA en voor het eerst een Zilveren Notekraker uit in beide categorieën. De Zilveren Notekraker is een erkenning van en een aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent. De winnaars zijn de acteur en muzikant van de longlist die in de eerste stemmingsronde de meeste stemmen krijgen. Er is dus één stemronde voor de Zilveren Notekraker.

De uitreiking van de Notekrakers
De feestelijke uitreiking van de Gouden en Zilveren Notekraker 2016 vindt plaats op 19 september in Paradiso.