3 juni 2015

De historie van de Notekrakers

De historie van de Notekrakers

Van 1974 tot 2000
De Gouden Notekraker was van 1974 tot 2000 de muziekprijs van de grootste Nederlandse muzikantenvakbond, de Ntb. Met de prijs spraken musici van de vakgroep lichte muziek van de Ntb waardering uit voor het werk van collega’s vanwege “bijzondere verdiensten voor de ‘live’ uitgevoerde muziek’ in Nederland. Het onderstrepen van het belang van- en de promotie voor livemuziek was een belangrijke motivatie voor het opzetten van de Gouden Notekraker. Niet alleen omdat optredens werkgelegenheid voor musici opleveren, maar ook omdat het een bron is voor verdere artistieke ontwikkeling. De Gouden Notekrakers werden uitgereikt aan winnaars in meerdere muziekgenres. Onder de winnaars vinden we uiteenlopende namen als Jan Akkerman, BLØF, Harry Bannink en het Metropole Orkest.

Van 2000 tot 2017
Na een pauze van 2000 tot 2006, werd de prijs in 2007 door Sena en NORMA voortgezet in de disciplines Muziek en Televisie. Aangeslotenen van Sena en NORMA bepaalden vanuit drie nominaties in beide categorieën de uiteindelijke winnaar.

Zilveren Notekraker
Sinds 2015 reiken Sena en NORMA en een Zilveren Notekraker uit in beide categorieën. De Zilveren Notekraker is een erkenning van en aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent. De winnaar komt naar voren uit de stemming vanuit een longlist. Er is dus één stemronde voor de Zilveren Notekraker.

2018
Na 2017 heeft NORMA zich teruggetrokken van de Gouden Notekraker. 2018 is tevens het jaar dat het 25 jaar geleden is dat de Wet opde naburige rechten (WNR) in werking trad en Sena officieel als naburig rechtenorganisatie startte met het vertegenwoordigen van de rechten van uitvoerende kunstenaar en producenten. We vieren dit jaar daarom een speciale editie van de Gouden Notekraker, in combinatie met het 25-jarig jubileum van Sena. Er kan worden genoten van bijzondere optredens, een voor de gelegenheid samengestelde band van fantastische (sessie)muzikanten en diverse special guests. Deze avond zal ook onthuld worden wie dit jaar de Gouden en de Zilveren Notekrakers hebben gewonnen.

De winnaars van zowel de Gouden als de Zilveren Notekraker zullen na één stemronde naar voren komen.

De uitreiking van de Notekrakers
De feestelijke uitreiking van de Gouden en Zilveren Notekraker 2018 is op 17 september in Paradiso.