1 mei 2017

Over de Notekrakers

De historie van de Notekrakers

Van 1974 tot 2000
De Gouden Notekraker was van 1974 tot 2000 de muziekprijs van de grootste Nederlandse muzikantenvakbond, de Ntb. Met de prijs spraken musici van de vakgroep lichte muziek van de Ntb waardering uit voor het werk van collega’s vanwege “bijzondere verdiensten voor de ‘live’ uitgevoerde muziek’ in Nederland. Het onderstrepen van het belang van- en de promotie voor livemuziek was een belangrijke motivatie voor het opzetten van de Gouden Notekraker. Niet alleen omdat optredens werkgelegenheid voor musici opleveren, maar ook omdat het een bron is voor verdere artistieke ontwikkeling. De Gouden Notekrakers werden uitgereikt aan winnaars in meerdere muziekgenres. Onder de winnaars vinden we uiteenlopende namen als Jan Akkerman, BLØF, Harry Bannink en het Metropole Orkest.

Van 2000 tot 2017
Na een pauze van 2000 tot 2006, werd de prijs in 2007 door Sena en NORMA voortgezet in de disciplines Muziek en Televisie. Aangeslotenen van Sena en NORMA bepaalden vanuit drie nominaties in beide categorieën de uiteindelijke winnaar.

Zilveren Notekraker
Sinds 2015 reiken Sena en NORMA en een Zilveren Notekraker uit in beide categorieën. De Zilveren Notekraker is een erkenning van en aanmoedigingsprijs voor aanstormend talent. De winnaar komt naar voren uit de stemming vanuit een longlist. Er is dus één stemronde voor de Zilveren Notekraker.

2018 en verder
Na 2017 heeft NORMA zich teruggetrokken uit de Gouden Notekraker. In 2018 heeft Sena de Gouden Notekraker samen met haar 25-jarig jubileum gevierd. In 2019 viert de Ntb haar 100ste verjaardag en sluit daarom weer aan bij de Gouden Notekraker.

De uitreiking van de Notekrakers
De feestelijke uitreiking van de Gouden en Zilveren Notekraker en de Humble Hero Award 2019 is op 24 september in Paradiso.